2 lipca 2015

Dietetyczny pasztet z piersi kurczaka

Świetny pasztet z piersi kurczaka, który doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie. Główną zaletą jest nie tylko bardzo duża ilość białka, ale także fenomenalny smak. Pasztet możemy przygotować w mniej niż pół godziny. Świetnie smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu w lodówce. Warto wspomnieć także o tym, że możemy w prosty sposób modyfikować jego smak wybierając inne przyprawy. Polecam przygotować taki pasztet samodzielnie, dzięki czemu macie świadomość tego co jecie.

Składniki

300 g piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, ulubione przyprawy

Przygotowanie

Pierś z kurczaka standardowo myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy ją ulubionymi przyprawami. Ja tym razem wybrałem przyprawę do kurczaka po staropolsku. Kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Usmażone mięso wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek i ulubione przyprawy (w moim przypadku: czosnek granulowany, pieprz cayenne i sól). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kolejnym krokiem jest zmielenie wszystkiego w maszynce do mięsa. Oczywiście można użyć blendera. Po przygotowaniu naszego pasztetu wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką. Gdyby okazał się zbyt suchy wystarczy dodać odrobinę oliwy z oliwek.

pasztet z piersi kurczaka
image-513

A tak prezentuje się pasztet na kanapce:

pasztet z piersi kurczaka
image-514

Dietetyczny pasztet z piersi kurczaka
5 (100%) 2 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>