2 kwietnia 2015

Domowy chrzan tarty

Chrzan domowej roboty jest o wiele lepszy niż ten dostępny w sklepach. Niestety trzeba trochę popłakać podczas tarcia, a przy okazji możemy pozbyć się kataru. O zastosowaniu chrzanu nie muszę chyba pisać. Świetnie pasuje do wędlin, można z niego wykonać np. zupę chrzanową oraz inne dania. Niektórzy dodają do niego na koniec śmietanki, ja natomiast postanowiłem przygotować klasyczną wersję z dodatkiem soku z cytryny. Niezwykle aromatyczny i przede wszystkim zdrowy. Silnie grzybobójczy, bakteriobójczy, pobudza system odpornościowy organizmu, a niektórzy twierdzą, że to całkiem niezły afrodyzjak!

Składniki

1 korzeń chrzanu
Wyciśnięty sok z połowy cytryny
Szczypta soli i cukru
2 łyżki wody

Przygotowanie

Korzeń chrzanu obieramy i wrzucamy do zimnej wody na około godzinę. Po tym czasie trzemy go na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli i cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli chrzan jest zbyt suchy dodajemy przegotowaną wodę. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Domowy chrzan tarty
5 (100%) 3 głosów