2 kwietnia 2015

Domowy chrzan tarty

Chrzan domowej roboty jest o wiele lepszy niż ten dostępny w sklepach. Niestety trzeba trochę popłakać podczas tarcia, a przy okazji możemy pozbyć się kataru. O zastosowaniu chrzanu nie muszę chyba pisać. Świetnie pasuje do wędlin, można z niego wykonać np. zupę chrzanową oraz inne dania. Niektórzy dodają do niego na koniec śmietanki, ja natomiast postanowiłem przygotować klasyczną wersję z dodatkiem soku z cytryny. Niezwykle aromatyczny i przede wszystkim zdrowy. Silnie grzybobójczy, bakteriobójczy, pobudza system odpornościowy organizmu, a niektórzy twierdzą, że to całkiem niezły afrodyzjak!

Składniki

1 korzeń chrzanu
Wyciśnięty sok z połowy cytryny
Szczypta soli i cukru
2 łyżki wody

Przygotowanie

Korzeń chrzanu obieramy i wrzucamy do zimnej wody na około godzinę. Po tym czasie trzemy go na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli i cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli chrzan jest zbyt suchy dodajemy przegotowaną wodę. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Domowy chrzan tarty
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>