30 maja 2016

Sałatka z arbuzem i mozzarellą

Za oknem przepiękna wiosna, a w sklepach pojawiają się arbuzy. Ten popularny w naszym kraju owoc między innymi wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i ma jeszcze wiele innych zalet. Dlaczego więc nie połączyć go z roszponką, mozzarellą, słonecznikiem i zrobić sałatkę w 5 minut? W dodatku bardzo smaczną i niskokaloryczną. Do sałatki użyłem mozzarelli mini, można oczywiście wykorzystać normalną mozzarellę i ją pokroić na mniejsze kawałki. Polecam wypróbować ten pomysł na sałatkę, która świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub inny lekki posiłek.

Składniki

1/4 arbuza
8-10 kulek mozzarella mini
2 garści roszponki
2 łyżki słonecznika łuskanego
Pieprz

Przygotowanie

Na talerz ułóż roszponkę i posyp ją słonecznikiem. Odsącz mozzarellę i dodaj do roszponki. Arbuza pokrój w niewielkie kwadraty lub inny, dowolny kształt. Z kawałków arbuza pozbądź się pestek i ułóż na talerzu. Całość dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Sałatka z arbuzem i mozzarellą
2.7 (53.33%) 3 głosów