9 marca 2015

Sałatka z brokułam, jajkami, pomidorkami i sosem czosnkowym

Niezwykle szybka, prosta i smaczna sałatka z brokułów, którą może przygotować praktycznie każdy. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Świetnie sprawdza się z sosem czosnkowym w wersji fit (bez majonezu). Wystarczy dodać czosnek, sól i pieprz do jogurtu naturalnego. Samo zdrowie, a przy okazji bardzo ciekawy, kolorowy wygląd. Taką sałatkę można także podać na różnego rodzaju imprezach.

Składniki

Brokuł
3 jajka
Pomidorki koktajlowe lub dwa zwykłe pomidory, dojrzałe ale twarde
Jogurt naturalny
2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut, aby nie był zbyt miękki, ani za twardy. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od momentu zagotowania), po ostudzeniu obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, jeżeli mamy zwykłe pomidory to wystarczy je pokroić na ćwiartki. Pamiętaj, żeby dobrze je umyć. W między czasie przygotujemy sos czosnkowy. 2 obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, ewentualnie drobno szatkujemy. Dodajemy je do jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać bazylię i oregano. Do miski układamy warstwowo brokuły, jajka i pomidorki. Każdą warstwę polewamy sosem czosnkowym. Sałatkę należy odstawić do lodówki na około godzinę, żeby dobrze się schłodziła.

Sałatka z brokułam, jajkami, pomidorkami i sosem czosnkowym
5 (100%) 3 głosów

Komentarze

  1. Robię bardzo podobną sałatkę – zamiast czosnku i jogurtu, majonez z ketchupem, a dodatkowo jeszcze odrobina pokrojonych korniszonów. Bardzo ją lubię:)

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>