5 stycznia 2017

Sałatka z granatem, pomarańczami i orzechami włoskimi

Smaczna sałatka z owocami, które ostatnio bardzo przypadły mi do gustu. Do przygotowania tej sałatki wystarczą tylko 4 składniki, a przy okazji warto wspomnieć, że nie dodajemy do niej żadnej oliwy oraz soli. Pomarańcze oraz nasiona granatu zawierają w sobie tyle soku, że nie jest ona sucha i smakuje bardzo dobrze. Dodając do niej orzechy włoskie (30 g na porcję) podnosimy jej kaloryczność o prawie 200 kcal, jednak są one źródłem białka oraz zdrowych tłuszczy nienasyconych, dlatego warto to zrobić. Ponadto właśnie orzechy sprawiają, że sałatka staje się bardziej sycąca. Pamiętajcie, żeby je namoczyć, dzięki czemu pozbędziemy się dużej części kwasu fitowego. Dla zainteresowanych na końcu przepisu znajduje się tabelka z wartościami odżywczymi.

Składniki

50 g rukoli (2 duże garści)
30 g orzechów włoskich (łuskanych)
1/2 pomarańczy
1/2 granatu

Przygotowanie

Dzień wcześniej namocz orzechy.

Umytą rukolę ułóż na talerzu. Dodaj obrane, drobne kawałki pomarańczy oraz nasiona granatu. Całość posyp kawałkami orzechów włoskich.

Wartości odżywcze

Energia:360 kcal
Białko:11 g
Tłuszcz:18,5 g
Węglowodany:36,5 g
Sałatka z granatem, pomarańczami i orzechami włoskimi
5 (100%) 3 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>