9 marca 2015

Bułki zapiekane z jajkiem, pieczarkami i serem

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Warto więc czasem zjeść coś na ciepło. Jeżeli nie śpieszysz się do pracy/szkoły polecam przygotować bardzo proste bułki zapiekane z jajkiem, pieczarkami i żółtym serem. Świetnie smakują także z podpieczonym na patelni boczkiem. Przygotowanie nie trwa długo, a efekt jest bardzo zadowalający. Dobra odskocznia od rutynowych śniadań jedzonych „w biegu”.

Składniki

Bułka
Jajko
2-3 pieczarki
Cebula
Ser żółty

Opcjonalnie można posypać na koniec szczypiorkiem, tak jak na zdjęciu.

Przygotowanie

Pieczarki z cebulką podsmażamy na patelni. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Odcinamy górną część bułki i wydrążamy środek. Do bułki dodajemy podsmażone pieczarki, a następnie wbijamy do środka jajko. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż jajko się zetnie. Na około 2 minuty przed końcem zapiekania posypujemy bułkę potartym serem. Po wyciągnięciu z pieca możemy udekorować nasze śniadanie pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Bułki zapiekane z jajkiem, pieczarkami i serem
3.4 (68%) 5 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>