14 marca 2015

Jajka na miękko

Jajka na miękko to świetny pomysł na śniadanie. Robi się je bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Po przygotowaniu posypuje płynne żółtko szczyptą soli. Jednak ile czasu gotować jajko, aby wyszło na miękko? Osobiście mam dwie metody, które sprawdzają się doskonale. Częściej jednak korzystam z metody nr 1.

Metoda 1

Jajka z lodówki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i dajemy na dosyć duży płomień. Od momentu zagotowania odliczamy 1 minutę i ściągamy z pieca. Zalewamy zimną wodą.

Metoda 2

Jajka w temperaturze pokojowej delikatnie wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy przez 3,5 minuty.

Jajka na miękko
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>