29 maja 2015

Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą

Smaczna kanapka z piersią z indyka, sałatą strzępiastą i czerwoną cebulą. Oczywiście indyka możemy zamienić np. na filet z kurczaka. Niestety nie jest to najszybsza kanapka, jaką możemy przygotować, a panierowane mięso i majonez sprawiają, że jest dosyć kaloryczna. Mimo to świetnie się sprawdza np. na drugie śniadanie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu bez zawahania możemy ją spakować i zabrać ze sobą np. do szkoły, pracy, czy na trening.

Składniki

200 g piersi z indyka
1 jajko
Bułka tarta
Olej
Sałata strzępiasta
1 bagietka
2 plastry czerwonej cebuli
1 łyżka majonezu
Sól, pieprz

Przygotowanie

Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Do jednej małej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Mięso tradycyjnie panierujemy w jajku, a w następnej kolejności w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor panierki. Bagietkę przecinamy na pół. Na dolną część kładziemy umyte liście sałaty strzępistej, następnie indyka, plastry cebuli i odrobinę majonezu. Całość przykrywamy górną częścią bagietki.

kanapka z indykiem
image-439

Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>