8 maja 2015

Omlet ze szpinakiem i wędzoną makrelą

Dziś na śniadanie wjechał omlet, który jest prawdziwą bombą jeżeli chodzi o ilość białka. Jajka w połączeniu z mlekiem oraz wędzoną makrelą dostarczają budulca do naszych mięśni, a szpinak pięknie dopełnia całości. Przygotowanie takiego omletu trwa mniej więcej kwadrans. Zdaje sobie sprawę, że nie wygląda super apetycznie, jednak smakowo prezentuje się wyśmienicie. Solidne śniadanie, które musi u was zagościć chociaż raz.

Składniki

3 jajka
2 łyżki mleka
Sól
Garść szpinaku
Wędzona makrela
Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Jajka wbijamy do małej miseczki, dodajemy 2 szczypty soli, 2 łyżki mleka i całość ubijamy widelcem. Szpinak myjemy i ewentualnie kroimy liście na pół, aby nie były zbyt duże. Z makreli wybieramy same mięso, bez ości. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i wlewamy nasze jajka, następnie wrzucamy szpinak oraz kawałeczki wędzonej makreli. Całość smażymy około 2-3 minuty, aż dolna część omleta dobrze się zsiednie, następnie obracamy nasz omlet i smażymy ponownie 2-3 minuty. Najlepiej smakuje na ciepło.

Omlet ze szpinakiem i wędzoną makrelą
4.3 (85%) 4 głosów