15 stycznia 2016

Szpinakowa jajecznica

Zazwyczaj robiąc jajecznicę po prostu dodawałem do niej liście szpinaku. Tym razem jednak poszedłem inną drogą i wrzuciłem wszystkie składniki do blendera. Wyszła bardzo fajna, puszysta jajecznica. Oczywiście w ten sam sposób możemy zrobić szpinakowy omlet. Wystarczy nie mieszać w trakcie smażenia, a przewrócić jak naleśnik. Gorąco polecam wszystkim fanom szpinaku. Znajomy dał mi znać, że taką jajecznicę zjadły nawet jego dzieci, ponieważ córce powiedział, że to śniadanie Shreka, a synowi, że to jajecznica Hulka. Pod przepisem znajduje się także mała tabelka z wartościami odżywczymi dla wszystkich, którzy liczą kalorie.

Składniki

3 jajka
40 g szpinaku (solidna garść)
Sól himalajska
Olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)

Przygotowanie

Jajka wbijamy do blendera, dodajemy sól oraz szpinak. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na oleju kokosowym lub innym tłuszczu jak normalną jajecznicę (mieszamy) lub omlet (przewracamy tylko raz).

Wartości odżywcze

Energia:397 kcal
Białko:23,6 g
Tłuszcz:32,8 g
Węglowodany:0,6 g

szpinakowa jajecznica
image-968

Szpinakowa jajecznica
5 (100%) 1 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>