13 maja 2015

Tortilla z jajecznicą

Konkretny pomysł na śniadanie, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Co jakiś czas korzystam z tortilli łącząc ją z jajecznicą oraz warzywami, dzięki czemu otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Oczywiście warto wykorzystać tortillę pełnoziarnistą, ja niestety w ostatnim czasie nie mogę jej nigdzie dostać. Takie śniadanie gwarantuje uczucie sytości oraz sporo energii, która jest niezbędna, aby z rozmachem rozpocząć dzień.

Składniki

Tortilla, najlepiej pełnoziarnista
1 pomidor
1/2 czerwonej cebuli
Papryczka pepperoni
2 jajka
1 ząbek czosnku
Starty żółty ser
Oliwa z oliwek
Sól

Przygotowanie

Jajka wbijamy do miseczki, solimy i delikatnie ubijamy widelcem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy placek tortilla i podgrzewamy po około 20 sekund z każdej strony. Następnie na tą patelnię wrzucamy jajka i standardowo przygotowujemy jajecznicę. W międzyczasie kroimy warzywa, ząbek czosnku miażdżymy i siekamy. Na tortillę dodajemy jajecznicę, następnie pokrojone warzywa, na koniec posypujemy startym serem i zwijamy. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak można spakować także na wynos i zjeść w drodze do pracy, czy szkoły.

day080
image-371

Tortilla z jajecznicą
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>