26 lutego 2015

Domowe chlebki pita

Fenomenalnie smaczne chlebki pita, do przygotowania których nie potrzebujemy zarówno wielkich umiejętności, jak i drogich składników. Wystarczy mąka pszenna, drożdże, sól, oliwa z oliwek (lub zwykły olej) i woda. Chlebki pita nadają się doskonale jako dodatek do różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Można je przekroić i nafaszerować swoim ulubionym mięsem. Możliwości są nieograniczone i zależą tylko od naszej fantazji w kuchni.

Składniki

15g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
450g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do tego 100 ml letniej wody, sól, oliwę z oliwek. Do pozostałych 200 ml letniej wody dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Wlewamy wszystko do miski i mieszamy. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej struktury. Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Formujemy z niego około 6-8 kuleczek, które następnie rozwałkujemy. Należy pamiętać, aby podsypywać je mąką, inaczej będzie kleić się do wałka. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna mieć około 0,5 cm. Odkładamy nasze przygotowane chlebki jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do około 220 stopni na mniej więcej 8 minut, aż zrobią się lekko rumiane.

Domowe chlebki pita
4.8 (95%) 4 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>