27 marca 2015

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to danie podawane przede wszystkim podczas Świąt Wielkiej Nocy. Intensywny smak chrzanu sprawia, że nie można przejść obok tej zupy obojętnie. Nie robi się jej we wszystkich domach, w moim między innymi też się takiej zupy nie podawało. Postanowiłem to zmienić i spróbować swoich sił. Wyszło całkiem nieźle, zupa bardzo smaczna. Łączny czas przygotowania około 1 godziny. Z podanej ilości składników otrzymamy około 6 talerzy.

Składniki

3 łyżki potartego, świeżego chrzanu
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
200 g boczku
2 frankfurterki
6 ziemniaków
1 1/2 l bulionu (najlepiej drobiowego)
150 ml śmietany 30%
1 łyżeczka majeranku
3 ząbki czosnku
4 jajka
sól
pieprz

Opcjonalnie:
Szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Gotujemy bulion. W międzyczasie kroimy boczek w drobną kosteczkę, frankfurterki w plastry, razem podsmażamy na patelni i wrzucamy do bulionu. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię wraz z ziemniakami. Gdy czosnek nabierze delikatnego, złotego koloru dodajemy zawartość patelni do bulionu. Gotujemy przez około 25 minut. Po upływie tego czasu dodajemy śmietankę oraz chrzan. Gotujemy jeszcze przez parę minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki, przecinamy na pół i dajemy na talerz. Po nalaniu zupy możemy udekorować nasz obiad posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Zupa chrzanowa
5 (100%) 4 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>