Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem. Postanowiłem przygotować deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego dodając do niego właśnie truskawki. Jako dekoracji użyłem gorzką czekoladę, która ostatnio coraz częściej u mnie gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego!
Składniki
400 ml mleczka kokosowego
400 g truskawek
3 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru kokosowego
4 kostki gorzkiej czekolady (70%)
Przygotowanie
Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę truskawek zblendowaną z łyżką cukru kokosowego. Górę każdego deseru dekorujemy gorzką czekoladą.
Wartości odżywcze
1 porcja | 2 porcje (całość) | |
---|---|---|
Energia: | 541,5 kcal | 1083 kcal |
Białko: | 10,9 g | 21,8 g |
Tłuszcz: | 36,5 g | 73 g |
Węglowodany: | 37,2 g | 74,4 g |