Muszę przyznać, że jeżeli chodzi o śniadanie praktycznie codziennie pojawiają się u mnie jajka w różnej postaci. To wszystko ze względu na to, że rozpoczynam dzień posiłkiem białkowo-tłuszczowym, a jajko jest moim zdaniem najbardziej uniwersalnym produktem, który można znaleźć w lodówce. Tym razem zamiast klasycznej jajecznicy, czy omletu, postanowiłem zapiec je z boczkiem i szczypiorkiem w kokilkach. Wystarczy 10 minut w piekarniku, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, które z pewnością was pozytywnie zaskoczy. Warto wspomnieć, że tak przygotowane śniadanie sprawdzi się zarówno w diecie bezglutenowej, diecie paleo, diecie samuraja, diecie tłuszczowej, jak i w innych systemach żywieniowych, ponieważ występują tu tylko zdrowe, bezglutenowe składniki zawierające mnóstwo wartości odżywczych.
Składniki
- Jajka
- Boczek wędzony
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Dlaczego nie podałem dokładnej ilości składników? Wszystko zależy od tego jak wielką kokilkę macie w domu. Ja do przygotowania jednej foremki (która jest dosyć szeroka, ale płytka) użyłem 2 jaj, około 40 g boczku i 10 g posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nasze kokilki (foremki) natłuszczamy oliwą z oliwek. Na spód wrzucamy podsmażony wcześniej boczek oraz posiekany szczypiorek. Na górę wbijamy jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut (aż białko jaja się zsiądzie, a żółtko pozostanie nadal płynne). Po wyciągnięciu z piekarnika doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku.