
Połączenie mozzarelli i pomidora znają chyba wszyscy. Dlaczego więc nie dodać jeszcze piersi z kurczaka, sałaty, kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak właśnie powstał ten burger, który bardzo mi smakował i na pewno będę wracał do tego przepisu w przyszłości. Brak sosu czy ketchupu jest świadomy, ponieważ chciałem, aby burger nie był bardzo kaloryczny. Po zjedzeniu muszę przyznać, że sosy nie są mu wcale do niczego potrzebne. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na lekki obiad, drugie śniadanie czy nawet kolację.
Składniki
1 bułka grahamka lub inna
1 plaster mozzarelli
1 plaster pomidora
2 liście sałaty lodowej
10 g kiełków (np. z rzodkiewki)
Pierś z kurczaka
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
Sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy wzdłuż na pół, chyba, że wolicie grubsze mięso to można pominąć ten krok. Możemy także przeciąć mięso jeszcze na pół, aby kształtem dopasować je do naszej bułki. Pierś z kurczaka skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Dokładnie przyprawiamy ją słodką i pikantną papryką oraz solą. Smażymy z obu stron po około 5 minut, aż do momentu, gdy nasze mięso będzie gotowe.
Bułkę przecinamy na pół. Możemy ją na tym etapie podgrzać np. w opiekaczu lub piekarniku. Na dolną część bułki kładziemy sałatę lodową, usmażoną pierś z kurczaka, plaster mozzarelli, plaster pomidora, a na górę sypiemy odrobinę kiełków. Całość zamykamy górną częścią bułki.
Smakosz mówi :
Smacznego!