15 kwietnia 2015

Grillowana pierś z kurczaka i puree z batatów

Słodkie ziemniaki polecane są przez dietetyków na całym świecie. Niezwykle ciekawy smak to nie wszystko. Bataty są bogate w wapń, potas, mangan i fosfor oraz dużo witaminy A, która jest świetnym antyoksydantem. Lista ich zalet jest długa, więc dlaczego ich nie dołączyć do swojej diety? Muszę przyznać, że już kilkukrotnie gościły w mojej kuchni i na pewno dalej będę je przygotowywał. Tym razem proponuję podać je w formie puree z grillowanymi kawałkami piersi z kurczaka. Jako dodatek błyskawiczny fit sosik czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki

Puree z batatów
300 g batatów

Grillowane kawałki z kurczaka
Pierś z kurczaka
Łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Sos
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól
Czosnek granulowany

Przygotowanie

Bataty myjemy dokładnie pod wodą i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut od momentu zagotowania. Czas może się wydłużyć, jeżeli są sporych rozmiarów. Po ugotowaniu, gdy lekko przestygną ściągamy z nich skórkę i rozgniatamy na puree za pomocą tłuczka lub przepuszczamy przez praskę.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w średniej wielkości kostkę lub paseczki. Przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, które lubimy (np. przyprawa do kurczaka, papryka mielona, pieprz cayenne). Patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Smażymy przez około 15 minut ciągle obracając nasze kawałki piersi z kurczaka.

2 łyżki jogurtu naturalnego łączymy z szczyptą soli i czosnkiem granulowanym (ilość zależy od tego jak bardzo czosnkowy sos chcemy uzyskać).

Po nałożeniu puree z batatów i piersi z kurczaka na talerz polewamy nasze mięso sosem czosnkowym.

5/5 - (2 votes)