
Dziczyzna jest bez wątpienia jednym z najbardziej niedocenianych mięs w polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych.
Składniki
600 g udźca z jelenia
200 g pieczarek
100 g mrożonego, zielonego groszku
2 pomidory
2 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
1 papryczka chilli
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej kokosowy)
Przygotowanie
Mięso myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z zewnętrznych błon. Następnie kroimy je na drobną kostkę lub paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na około 30 minut.
Cebulę kroimy na półplasterki lub w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ja użyłem oleju kokosowego rafinowanego (bez zapachu). Gdy cebula się zeszkli dodajemy wcześniej przygotowane mięso oraz pieczarki pokrojone na półplasterki. Całość smażymy przez około 30 minut.
Następnie blendujemy ze sobą małą papryczkę chilli oraz pomidory. Tak przygotowany sos dodajemy do smażącego się mięsa i mieszamy. Po około 15-20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem.
Moje Bistro mówi :
Muszę przyznać, że bardzo ciekawy przepis.