
Soczewica to bez wątpienia świetne źródło białka roślinnego (około 25 g białka na 100 g produktu). Nie brakuje w niej także potrzebnego szczególnie dla kobiet w ciąży kwasu foliowego oraz potasu, który doskonale obniża ciśnienie krwi. Jej zalety moglibyśmy wypisywać bez końca. Nie mogło oczywiście zabraknąć jej w mojej kuchni. Tym razem postanowiłem przygotować kotlety z zielonej soczewicy. Prosty i smaczny przepis, jednak wymaga trochę czasu na przygotowanie (około 30 minut namaczania soczewicy, a następnie 30 minut gotowania, później smażenie kotlecików). Mimo to warto się poświęcić i przygotować to danie. Możemy także zrezygnować z dodania jajka – otrzymamy wtedy świetny obiad wegetariański. Polecam podać z podsmażonymi ziemniaczkami – jak na zdjęciu.
Składniki
200g zielonej soczewicy
0,5 l bulionu
2 ząbki czosnku
Jedno jajko
4 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie
Zieloną soczewice przygotowujemy ze wskazówkami na opakowaniu. W moim przypadku po dokładnym umyciu musiała się namaczać przez pół godziny, a następnie gotowałem ją w bulionie przez 30 minut. Odcedzamy i czekamy aż przestygnie. Przerzucamy soczewicę do miski, wbijamy jajko, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy, aż powstanie nam masa, z której możemy uformować nasze kotleciki. Smażymy na patelni na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju po parę minut z każdej strony, tak aby nabrały ładnego koloru.
kasia knifeandspoon mówi :
Ostatnio robiłam z czerwonej 😉 Twoje kotleciki wyglądają apetycznie, ja czasami dodaję smażoną cebulkę lub smażona marchewkę.