
Kurczak Gong Bao to zdecydowanie ciekawa pozycja dla wszystkich osób lubiących orientalną kuchnie oraz niespotykany codziennie smak. Delikatny, soczysty, a zarazem pikantny. Świetnie pasuje do różnego rodzaju ryżu, jak i makaronu. Dodanie masła orzechowego do kurczaka może wydawać się niezbyt dobre, jednak można się zdziwić. Bez wątpienia jeszcze nie raz tak przygotowana pierś z kurczaka zagości na moim stole. Jeżeli więc znudziła Cię tradycyjna, polska kuchnia to zapraszam do przetestowania tego przepisu.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
70 g orzeszków ziemnych
3 łyżki masła orzechowego
Pęczek szczypiorku
1 ostra papryczka (chilli lub pepperoni)
Pierz
Marynata:
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1,5 łyżeczki mąki (najlepiej ziemniaczanej)
1 łyżka wody
1/3 łyżeczki soli
Sos:
2 szczypty cukru
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. Następnie pierś z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Przygotowane mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 1,5 godziny do lodówki.
Orzeszki ziemne prażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu), aż lekko się zarumienią. Dodajemy olej sezamowy, drobno poszatkowany czosnek, imbir oraz ostrą papryczkę i pieprz. Całość podsmażamy do momentu aż składniki zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy połowę posiekanego pęczku szczypiorku i 3 łyżki masła orzechowego. Następnie na patelnię wrzucamy pierś z kurczaka w marynacie i smażymy regularnie mieszając. Aby zrobić sos wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Gdy pierś z kurczaka będzie odpowiednio przygotowana dodajemy sos i mieszamy, aż całość zrobi się dosyć gęsta. Kurczaka Gong Bao najlepiej zaserwować posypanego resztą szczypiorku z ryżem lub makaronem. Ja wybrałem tym razem ryż basmati.