21 marca 2017

Makaron z boczniakami i boczkiem

Uwielbiam boczniaki, które poznałem stosunkowo niedawno. Zazwyczaj jednak przygotowywałem je w panierce i podawałem a’la schabowy. Tym razem w ramach zmian postanowiłem przygotować makaron z boczniakami oraz wędzonym boczkiem. Jest on bardzo delikatny dzięki śmietanie, a smak dania dopełnia świeży szczypiorek. Taki obiad możecie przygotować bez trudu w około 25-30 minut. Na dzisiejszy obiad wybrałem pełnoziarniste świderki z orkiszem. Gorąco polecam, a jeżeli chodzi o same boczniaki to na pewno już wkrótce na blogu pojawi się z nimi więcej przepisów. Smacznego!

Składniki

150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty (świderki, penne, spaghetti)
200 g śmietany 30%
250 g boczniaków
50 g wędzonego boczku
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego do smażenia
Sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.

Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, przytnij końcówki nóżek i osusz ręcznikiem papierowym. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) i wrzuć boczek oraz pokrojone w paski/kosteczkę boczniaki. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Całość podsmażaj około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy boczek i boczniaki są już odpowiednio podsmażone dodaj na patelnię odcedzony makaron i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i podduś ze sobą przez około 3-4 minuty. Po upływie tego czasu dodaj posiekany szczypiorek, całość wymieszaj i podduś jeszcze około minutę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Obiad gotowy. Na koniec możesz posypać przygotowane danie świeżym szczypiorkiem, który Ci pozostał.

5/5 - (3 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.