31 marca 2015

Makaron z łososiem w sosie koperkowym

Makaron z łososiem w sosie koperkowym to danie, które co jakiś czas przygotowuje w swojej kuchni. Bez wątpienia bardzo dobrze ładuje baterie na cały dzień. Warto przygotowując to danie użyć makaronu pełnoziarnistego, w moim przypadku było to penne (pióra), można użyć także makaronu typu świderki lub każdego innego (nawet spaghetti). Rewelacyjny smak, szybkie i proste wykonanie.

Składniki

500 g makaronu penne (pełnoziarnisty, można użyć także świderek)
250 g serka mascarpone
200 g łososia wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
Sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Na patelnię dajemy łyżkę masła. Łososia kroimy w kosteczki i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy chwilę, następnie dodajemy serek mascarpone. Po chwili na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy koperek i po około minucie możemy nakładać gotowe danie. Warto zostawić nieco łososia oraz koperku w wersji nieprzetworzonej i na koniec udekorować nimi nasz makaron.

5/5 - (2 votes)