
Produkty pełnoziarniste zawierają całkiem sporo kwasu foliowego, niacyny (witamina B3), fosforu, żelaza, cynku oraz magnezu. Warto więc dołączyć je do swojej diety. Przykładem może być makaron pełnoziarnisty, który gotowy do jedzenia jest po około 10 minutach gotowania. Jak widać przygotowanie go nie trwa długo, a w tym czasie możemy zrobić jakiś dobry sos. Tym razem postawiłem na pierś z kurczaka oraz szpinak, które razem z makaronem tworzą pełnowartościowy, zdrowy posiłek.
Składniki
Makaron pełnoziarnisty
2 garści szpinaku
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ostra papryczka (chilli lub pepperoni)
1 łyżka śmietany 30%
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Następnie solimy i pieprzymy, można też użyć przyprawy do kurczaka lub każdej innej, którą lubimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Gdy będzie podsmażone dodajemy poszatkowaną ostrą paprykę oraz dwie garści umytego szpinaku. Całość podsmażamy jeszcze chwilę, dodajemy łyżkę śmietany i po około dwóch minutach możemy nakładać na makaron.