
Tołpyga to ryba słodkowodna należąca do rodziny karpiowatych. W kuchni ceniona jest za swój niesamowity smak. Wiele osób podkreśla, że tołpyga jest dużo smaczniejsza niż karp, ponieważ jej mięso jest niezwykle delikatne. Warto dodać też, że jeżeli chodzi o ryby, tołpyga jest jedną z bardziej kalorycznych (około 130 kcal na 100 g) ale posiada także całkiem sporo białka (11,5 g na 100 g mięsa). Muszę przyznać, że jadłem ją po raz pierwszy i na pewno jeszcze nie raz będę ją przyrządzał. Szybko, smacznie i zdrowo. Świetnie pasuje do różnego rodzaju warzyw, niektórzy podają ją z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.
Składniki
600 g filetowanej tołpygi
Oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
Świeży koper
Sól, pieprz
1/4 kostki masła
Przygotowanie
Tołpygę myjemy, suszymy i dzielimy na kawałki. W małej miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego oraz dużą łyżkę posiekanego kopru. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przygotowaną przez nas marynatą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Na blachę do pieczenia kładziemy zamarynowane kawałki tołpygi. Warto wcześniej wysmarować blachę masłem lub piec na papierze do pieczenia, aby nasza ryba nie przylepiła się do blachy. Na kawałki tołpygi kładziemy masło z wymieszanymi ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Beata - knife&spoon.pl mówi :
Nigdy nie robiłam tołpygi… hmmm… wygląda apetycznie 🙂