6 maja 2015

Pierogi ze smażonym mięsem wieprzowym

Pierogi to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju. Znają je wszyscy. Dzięki różnorodności farszu jaki możemy zastosować, ciasto na pierogi staje się bardzo uniwersalne. Można je podawać z mięsem, serem, szpinakiem lub np. na słodko z owocami. Możliwości są nieograniczone. Klasyczne pierogi z mięsem powstają z gotowanego mięsa, które w następnej kolejności jest mielone. Ja natomiast korzystając z okazji, że została mi spora ilość mięsa mielonego, postanowiłem zrobić farsz, smażąc je z cebulką na patelni. Efekt jest całkiem zadowalający, jednak gdy będę miał wybór pozostanę przy klasycznym farszu. Na pewno warto sprawdzić i samemu się przekonać.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
300 ml wody przegotowanej, ciepłej
2 łyżki oleju
Szczypta soli

Farsz:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 łyżka oleju
1 mała cebulka
Sól, pieprz, inne przyprawy

Opcjonalnie do polania pierogów:
Boczek pokrojony w kostkę
Cebulka
Łyżka masła

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz mięso mielone. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, które lubimy. Ja użyłem przyprawy do mięsa wieprzowego. Smażymy około 30 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy nasz farsz jest już przygotowany zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej szczyptę soli oraz 2 łyżki oleju. Następnie dolewamy stopniowo wodę i zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą musimy rozwałkować wałkiem kuchennym na cienkie placki (grubość ~3 mm). Szklanką wycinamy kółka w cieście, na środek dodajemy odrobinę farszu i lepimy pieroga. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto.

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oleju. Od momentu gdy wypłyną na wierzch gotujemy przez około 4 minuty.

Podajemy polane roztopionym masłem z podsmażoną cebulką lub podsmażonym boczkiem.

3.6/5 - (13 votes)