9 czerwca 2015

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym

Smaczny obiad w mniej niż 30 minut? Tak, to możliwe. Wystarczy pierś z kurczaka, ryż, śmietanka 30% i musztarda. Do tego odrobina posiekanego pora i mamy gotowy obiad. Przed przygotowaniem tego dania miałem mieszane uczucia, jednak po spróbowaniu wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. Gorąco polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjnie smażona pierś z kurczaka.

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
2 woreczki ryżu
1/2 pora
100 ml śmietanki 30%
Sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka standardowo oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Kroimy w kosteczki, paseczki lub inny kształt. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie używamy przyprawy do kurczaka lub innej, którą lubimy. Podsmażamy na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Pora myjemy pod bieżącą wodą i siekamy. Gdy pierś z kurczaka jest już odpowiednio usmażona na patelnie dodajemy czosnek i posiekanego pora (warto zostawić trochę do późniejszej dekoracji). Po chwili dodajemy na patelnię śmietankę i 2 łyżeczki musztardy. Całość podsmażamy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, aż stanie się dosyć gęste. Nasze mięso podajemy na talerzu obok lub na ryżu.

4.3/5 - (3 votes)