
Cheeseburgery cieszą się olbrzymią popularnością. Zarówno te dostępne w popularnych sieciówkach, jak i te robione w domu. Od tradycyjnego hamburgera różnią się tym, że jednym ze składników jest ser. Jeżeli macie ochotę na fast food polecam zrobienie ich samodzielnie. Po pierwsze możecie użyć swoich ulubionych składników, a po drugie będą na pewno zdrowsze. Po trzecie – satysfakcja z samodzielnie przygotowanego posiłku. Warto także zmielić mięso w domu, przynajmniej wiecie co jecie. Podane składniki dotyczą przygotowania jednego podwójnego cheeseburgera z mięsa wieprzowego. Jeżeli robicie ich więcej wystarczy pomnożyć składniki o ilość przygotowywanych cheeseburgerów.
Składniki
Bułka pszenna (lub jakakolwiek inna)
250 g mielonego mięsa wieprzowego (można oczywiście samemu zmielić)
3 plastry ogórka kiszonego
2 cienkie krążki cebuli (talarki)
Plaster żółtego sera
Ketchup, musztarda lub sos do hamburgerów
Opcjonalnie:
Plaster pomidora, grillowany boczek, sałata i inne dodatki, które lubisz.
Przygotowanie
Mięso wieprzowe dzielimy na dwie części i z każdej formujemy „hamburgera”. Najlepiej jak ma on średnicę podobną do średnicy bułki, dzięki czemu będzie zarówno dobrze wyglądał, jak i dobrze się będzie jadło. Patelnię grillową natłuszczamy olejem za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy nasze kotlety, każdy smażymy około 5 minut z jednej i z drugiej strony. W między czasie możemy na patelni podgrzać lekko bułki kładąc je obok. Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórek kiszony w plasterki. Na dolną część bułki układamy warstwami według własnego uznania. Ja zacząłem od sałaty, następnie hamburger, odrobina keczupu, cebulka, ogórek kiszony, hamburger, cebulka, ogórek kiszony, trochę keczupu, ser. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Smacznego!