
Muszę przyznać, że pierwszy raz jadłem Quiche. Nie miałem okazji wcześniej spróbować tego typu dania, jednak na pewno nie jest to mój ostatni raz. Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
200 g groszku z puszki
200 g białej fasoli z puszki
1 duży pomidor
Masa jajeczno-śmietanowa:
200 g śmietany 18%
4 jajka
75 ml mleka
Pieprz cayenne, sól
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Otwieramy puszki z groszkiem i białą fasolą, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora kroimy w plasterki.
Foremkę do pieczenia natłuszczamy oliwą z oliwek. Następnie kładziemy na niej ciasto francuskie, tak aby boki były zawinięte. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy za pomocą widelca. Na ciasto kładziemy równomiernie groszek, fasolę, ziemniaki oraz pomidory. Całość delikatnie solimy.
Śmietanę, jajka, mleko, sól i pieprz cayenne dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie zalewamy przygotowane składniki w formie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC przez około 30-40 minut, aż całość ładnie się zarumieni.
Quiche po zalaniu sosem (takie wkładamy do piekarnika):
Najlepiej smakuje gorące, ale można także jeść letnie.