16 lipca 2015

Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami

Muszę przyznać, że pierwszy raz jadłem Quiche. Nie miałem okazji wcześniej spróbować tego typu dania, jednak na pewno nie jest to mój ostatni raz. Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki

Farsz:
1/2 kg ziemniaków
200 g groszku z puszki
200 g białej fasoli z puszki
1 duży pomidor

Masa jajeczno-śmietanowa:
200 g śmietany 18%
4 jajka
75 ml mleka
Pieprz cayenne, sól

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Otwieramy puszki z groszkiem i białą fasolą, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora kroimy w plasterki.

Foremkę do pieczenia natłuszczamy oliwą z oliwek. Następnie kładziemy na niej ciasto francuskie, tak aby boki były zawinięte. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy za pomocą widelca. Na ciasto kładziemy równomiernie groszek, fasolę, ziemniaki oraz pomidory. Całość delikatnie solimy.

Śmietanę, jajka, mleko, sól i pieprz cayenne dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie zalewamy przygotowane składniki w formie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC przez około 30-40 minut, aż całość ładnie się zarumieni.

Quiche przed zalaniem sosem:

quiche
image-542

Quiche po zalaniu sosem (takie wkładamy do piekarnika):

quiche
image-543

Najlepiej smakuje gorące, ale można także jeść letnie.

5/5 - (3 votes)