
Dziś na obiad zaserwowałem sobie roladki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami oraz cebulką. Lato się zbliża i trzeba wrócić do formy, dlatego zrezygnowałem z panierki, dzięki czemu obiad jest dosyć lekkostrawny i dużo mniej kaloryczny, niż mięso obtoczone bułką tartą. Przygotowanie takich roladek drobiowych nie zajmuje dużo czasu, a połączenie mięsa z pieczarkami zawsze niesie za sobą bardzo dobry smak.
Składniki
Pierś z kurczaka
Kilka pieczarek
Pół niedużej cebuli
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Nić do zawinięcia rolady lub wykałaczki
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę, nie za dużą żeby łatwo się zwijało. Podsmażamy je na patelni i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię. Na nasz filet układamy podsmażone pieczarki i cebulę i zwijamy roladki. Kolejnym etapem jest zawinięcie ich nicią, żeby nie rozwaliły się w trakcie smażenia. Można do tego użyć także wykałaczek. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju/masła/oliwy z oliwek i smażymy na niedużym ogniu przez około 20 minut co jakiś czas obracając naszą roladkę.