
Ryż z kurczakiem i warzywami to jedno z najprostszych, a zarazem najbardziej sycących dań jakie możemy przygotować. Samo przyrządzenie nie zajmuje dużej ilości czasu, a smakuje rewelacyjnie. Takie danie docenią także wszystkie osoby trenujące na siłowni, ponieważ jak wiadomo ryż z piersią z kurczaka zawsze cieszy się dużą popularnością. Gorąco polecam sprawdzić mój przepis. Świetnie smakuje na ciepło, ale można także spakować i zabrać ze sobą na wynos.
Składniki
1 woreczek ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 zielonej papryki
1/2 białej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1 mała cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka (lub jakąś inną), solą, pieprzem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę lub paski. Do woka dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy naszą pierś z kurczaka. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i dokładnie mieszamy. Na ostatnie 2-3 minuty wrzucamy ryż do woka i mieszamy razem wszystkie składniki. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.