
Kolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone, cienkie plastry cukinii, które idealnie dopasowały się do mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej strony, jeżeli wolicie średnio wysmażony wystarczy po 3 minuty z każdej strony.
Składniki
Stek:
Stek kruchy z Antrykotu (250 – 300 g)
Pieprz
Olej do pieczenia
1 łyżka masła
Sól
Plastry cukinii:
5-6 cienkich plastrów cukinii krojonych wzdłuż
Oliwa z oliwek
Przyprawa do grillowanych warzyw
Sól
Przygotowanie
Stek wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Smarujemy go delikatnie olejem i doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy stek i smażymy z obu stron. Aby uzyskać średnio wysmażony stek smażymy każdą stronę po 3 minuty. Stek mocno wysmażony po 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu solimy.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, doprawiamy delikatnie solą, przyprawą do warzyw z grilla i natłuszczamy oliwą z oliwek. Smażymy po około 30 sekund z każdej strony.
Plastry cukinii układamy na talerzu, a następnie na nich kładziemy nasz stek z antrykotu. Na około minutę przed podaniem na steku układamy łyżkę masła.