30 kwietnia 2015

Szpinakowe naleśniki z serkiem i wędzonym łososiem

Szpinakowe naleśniki to prawdziwy hit. Smakują rewelacyjnie i tak samo wyglądają. Farsz z serkiem i łososiem dobrze się do nich dopasował, więc całość zasługuje na solidne 5 na 5 punktów. Dodatkowym atutem jest to, że robi się je błyskawicznie. Intensywny zielony kolor przekona do nich nawet dzieci. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spotkać się z takimi naleśnikami gorąco polecam spróbować.

Składniki

Naleśniki:

2 jajka
1 łyżka roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Garść szpinaku

Farsz:
150 g wędzonego łososia
Serek kanapkowy śmietankowy

Przygotowanie

Szpinak oraz mleko wrzucamy do blendera i blendujemy, aż wyjdzie jednolita masa o intensywnym zielonym kolorze. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, łyżkę masła, wodę oraz sól. Dolewamy przygotowaną masę szpinakową i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy z każdej strony. Powtarzamy czynność smażenia, aż wykorzystamy całe ciasto na naleśniki.

Każdy naleśnik smarujemy serkiem kanapkowym śmietankowym (oczywiście można użyć innego), dodajemy na niego trochę wędzonego łososia pokrojonego w kosteczkę i zwijamy według upodobań. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno.

Rate this post