
Kolejna tarta, kolejny bardzo smaczny obiad. Nic dodać, nic ująć. O dziwo, dzięki tej tarcie przekonałem się do dyni, za którą wcześniej nie za bardzo przepadałem, a teraz w sklepach jej nie brakuje. Jeżeli znudziły wam się standardowe składniki na tarcie gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ pasują one do siebie idealnie. Najbardziej wyczuwalnym składnikiem jest wędzony boczek ale oczywiście nie brakuje aromatu pieczarek i dyni. Dodatkowo trzeba przyznać, że po wyjęciu z pieca świetnie pachnie i prezentuje się rewelacyjnie.
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 kostki zimnego masła
1/3 szklanki wody
Łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta cukru
Góra:
200 g boczku wędzonego
250 g pieczarek
Mały kawałek dyni
Sos:
2 jajka
300 ml śmietany 12%
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy. Do tej samej miski dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru, 1/3 szklanki wody oraz drobno posiekane pół kostki zimnego masła. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą ręki. Tak wyrobione ciasto wykładamy bezpośrednio do naszej formy na tartę. Na całej powierzchni nakłuwamy ciasto widelcem i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Pieczarki kroimy w plastry, a kawałek dyni obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie na tej samej patelni na tłuszczu, który został po boczku podsmażamy pieczarki oraz dynię. Gdyby tłuszczu było zbyt mało możemy dodać oliwę z oliwek.
Wyciągamy nasze ciasto na tartę z lodówki. Na górę dodajemy boczek, pieczarki oraz dynię. Jajka wbijamy do garnuszka, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy, aby powstał jednolity „sos”. Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą tartę.
Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
iza mówi :
o rany ale mi smaku zrobiles
Programista w kuchni mówi :
Polecam wypróbować przepis 🙂 Jedna z lepszych tart w moim życiu 😀