
Tarta ze szpinakiem to pierwsza z tart jaką miałem okazję spróbować i bez wątpienia mój faworyt. Robiłem ją już kilkukrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie. Tym razem przepis na podstawową wersję ze szpinakiem, rukolą i serem pleśniowym. W bogatszej wersji można dodać między innymi suszone pomidory, które także świetnie pasują do tej kompozycji składników. Jeżeli chodzi o ser pleśniowy to warto wybrać ser lazur błękitny ale oczywiście można go zastąpić innym np. camembert. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, ponieważ tarta smakuje rewelacyjnie. Przepis przywiozłem z Poznania i od tego momentu pokochałem tarty.
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 kostki zimnego masła
Łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody
Szczypta cukru
Szczypta soli
Góra:
1 opakowanie świeżego szpinaku (~150 g)
Garść rukoli (~20-30 g)
100 g sera lazur lub innego pleśniowego
Sos:
3 jajka
300 ml śmietany 12%
30 gram żółtego sera
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Następnie dodajemy do niej 1/3 szklanki wody, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru. Masło wyciągamy z lodówki, drobno siekamy i dodajemy do reszty składników na ciasto. Wyrabiamy ciasto za pomocą ręki. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do lodówki na około jedną godzinę.
Szpinak oraz rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Serek lazur lub inny pleśniowy kroimy w drobną kostkę, plastry, paseczki lub inny kształt. Wyciągamy ciasto z lodówki i nakładamy na niego wymieszane liście rukoli ze szpinakiem, a na górę serek pleśniowy.
Do garnuszka wbijamy 3 całe jajka, trzemy 30 g żółtego sera, dodajemy śmietanę oraz szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity „sos”. Zalewamy naszą tartę i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Katarzyna mówi :
Smaczny programista z Ciebie 😉