7 kwietnia 2015

Wołowina w pomidorkach z ryżem

Ryż w moim domu gości bardzo często. Jem go w różnej postaci, zazwyczaj z przygotowanym „gulaszem”, którym po prostu go polewam. Tym razem przygotowałem wołowinę z pomidorkami z puszki, szalotką, papryką i marchewką. Wszystkie składniki bardzo fajnie się uzupełniają, dzięki czemu w krótkim czasie wyszło całkiem smaczne danie.

Składniki

200 g wołowiny pieczeniowej
1 puszka pomidorów
1 woreczek ryżu basmati
1 mała marchewka
1/2 papryki
1 łyżka oleju
1 szalotka (można zamienić z cebulą)
Sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż basmati gotujemy według przepisu na opakowaniu (w moim przypadku 12 minut w lekko osolonej wodzie). Wołowinę wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed przygotowaniem żeby nabrała temperatury pokojowej, następnie kroimy w kosteczki, paski lub dowolny inny kształt. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju i po rozgrzaniu wrzucamy naszą pokrojoną wołowinę. Podsmażamy po około 3-4 minuty z każdej strony. Gdy nasza wołowina jest już wstępnie gotowa dodajemy na patelnię puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę/paseczki marchewkę, paprykę oraz drobno poszatkowaną szalotkę. Całość gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut do momentu aż marchewka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerzu układamy ryż i polewamy go naszym „gulaszem”.

5/5 - (3 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.