11 lutego 2015

Brokuły i kalafior zapiekane z sosem beszamelowym i serem

Świetne i szybkie danie wegetariańskie. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, można je także połączyć np. z ziemniakami, jako dodatkowy składnik obiadu.

Składniki

Główne:
Brokuły
Kalafior
Ser żółty

Sos beszamelowy:
Czubata łyżka mąki
Łyżka masła
Szklanka mleka

Przygotowanie

Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby nie były do końca miękkie.

Do rondelka wrzucamy łyżkę masła i czekamy aż się roztopi i rozgrzeje. Dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy aż powstanie jasna zasmażka. Ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo mleko i ciągle mieszamy. Wracamy z rondelkiem na mały ogień, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy parę minut mieszając, aż sos się zagęści.

Naczynie do zapiekania możemy posmarować delikatnie olejem. Wkładamy do niego brokuły oraz kalafior, polewamy przygotowanym przez nas sosem i na górę posypujemy startym serem.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem, bądź 190 stopni bez termoobiegu i wkładamy naszą potrawę. Pieczemy około 15 minut, aż ser ładnie się zarumieni.

5/5 - (2 votes)