
Świetne i szybkie danie wegetariańskie. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, można je także połączyć np. z ziemniakami, jako dodatkowy składnik obiadu.
Składniki
Główne:
Brokuły
Kalafior
Ser żółty
Sos beszamelowy:
Czubata łyżka mąki
Łyżka masła
Szklanka mleka
Przygotowanie
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby nie były do końca miękkie.
Do rondelka wrzucamy łyżkę masła i czekamy aż się roztopi i rozgrzeje. Dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy aż powstanie jasna zasmażka. Ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo mleko i ciągle mieszamy. Wracamy z rondelkiem na mały ogień, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy parę minut mieszając, aż sos się zagęści.
Naczynie do zapiekania możemy posmarować delikatnie olejem. Wkładamy do niego brokuły oraz kalafior, polewamy przygotowanym przez nas sosem i na górę posypujemy startym serem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem, bądź 190 stopni bez termoobiegu i wkładamy naszą potrawę. Pieczemy około 15 minut, aż ser ładnie się zarumieni.