17 maja 2017

Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki kokosowej

Od czasu do czasu robiłem chlebek bananowy, który już jakiś czas temu pojawił się na blogu. Uwielbiam go, bo jest bardzo słodki, a nie dodaje się do niego nawet odrobiny cukru. Wszystko za sprawą pysznych bananów. Tym razem poszedłem o krok dalej i zamieniłem klasyczną mąkę na mąkę kokosową, dzięki czemu chlebek jest bezglutenowy. Ponadto dodałem także suszoną żurawinę. Chlebek bananowy z mąki kokosowej różni się od tego z poprzedniego przepisu, ale jest równie smaczny. Gorąco polecam. Jeżeli nie macie suszonej żurawiny możecie ją pominąć lub zastąpić np. rodzynkami, czy pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem.

Składniki

4 banany
1/2 kostki roztopionego masła
1 1/2 szklanki mąki kokosowej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g suszonej żurawiny
Szczypta soli

Przygotowanie

Banany wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy resztę składników: mąkę kokosową, roztopione masło, całe jajo, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i suszoną żurawinę. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

3.8/5 - (6 votes)

Komentarze

  1. Niestety jak dodaje do jakiegokolwiek ciasta banany to za każdym razem wychodzi mi jeden, wielki zakalec..
    Ale ten chlebek wygląda pyyysznie 🙂

  2. Po przykruch doświadczeniach z mąką kokosową, która jak szalona pije składniki mokre, to mam wątpliwości czy 1,5 szklanki tej mąki, to nie za dużo na podane składniki mokre? Jeśli jest zbyt dużo mąki kokosowej, to po upieczeniu strasznie sie kruszy

    • Programista w kuchni mówi :

      Mi chlebek bardzo smakował i robiłem dokładnie według przepisu podanego tutaj. Możesz spróbować ewentualnie dodać jednego banana więcej, wtedy będzie bardziej słodki, a „mokrych składników” będzie więcej 🙂

  3. Najlepszy! Uwielbiam ten chlebek <3
    Ubicie jajka na pianę powoduje, że chlebek jest bardziej puszysty 🙂

Komentarze są wyłączone.