
Od czasu do czasu robiłem chlebek bananowy, który już jakiś czas temu pojawił się na blogu. Uwielbiam go, bo jest bardzo słodki, a nie dodaje się do niego nawet odrobiny cukru. Wszystko za sprawą pysznych bananów. Tym razem poszedłem o krok dalej i zamieniłem klasyczną mąkę na mąkę kokosową, dzięki czemu chlebek jest bezglutenowy. Ponadto dodałem także suszoną żurawinę. Chlebek bananowy z mąki kokosowej różni się od tego z poprzedniego przepisu, ale jest równie smaczny. Gorąco polecam. Jeżeli nie macie suszonej żurawiny możecie ją pominąć lub zastąpić np. rodzynkami, czy pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem.
Składniki
4 banany
1/2 kostki roztopionego masła
1 1/2 szklanki mąki kokosowej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g suszonej żurawiny
Szczypta soli
Przygotowanie
Banany wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy resztę składników: mąkę kokosową, roztopione masło, całe jajo, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i suszoną żurawinę. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
neliada mówi :
Bardzo lubię chlebek bananowy i też często piekę. Fajny pomysł z zamiana mąki 🙂
mrowagotuje mówi :
Niestety jak dodaje do jakiegokolwiek ciasta banany to za każdym razem wychodzi mi jeden, wielki zakalec..
Ale ten chlebek wygląda pyyysznie 🙂
Fitsweet.me mówi :
Wygląda pysznie 🙂
Kuchnia MagdaLeny mówi :
Super przepis! Muszę wypróbować 🙂
Ania mówi :
Bardzo fajny przepis 🙂 Lubię chlebki bananowe i bardzo chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Pieruńskie maszkety mówi :
Fajny pomysł żeby dodać mąkę kokosową, zrobiło się kokosowe ciasto bananowe 🙂
Emcia mówi :
nie ma niczego lepszego do kawy, jak chlebek bananowy 🙂
Magdalena mówi :
bardzo go lubię:)
Miki mówi :
Po przykruch doświadczeniach z mąką kokosową, która jak szalona pije składniki mokre, to mam wątpliwości czy 1,5 szklanki tej mąki, to nie za dużo na podane składniki mokre? Jeśli jest zbyt dużo mąki kokosowej, to po upieczeniu strasznie sie kruszy
Programista w kuchni mówi :
Mi chlebek bardzo smakował i robiłem dokładnie według przepisu podanego tutaj. Możesz spróbować ewentualnie dodać jednego banana więcej, wtedy będzie bardziej słodki, a „mokrych składników” będzie więcej 🙂
NutriStrefa mówi :
Uwielbiam takie smaczki!
Quinoa Raz! Celiak w podróży mówi :
Muszę kiedyś wypróbować ten przepis 🙂
strasznie smaczne mówi :
Jadłam już różne chlebki bananowe, a z tej mąki jeszcze nie…Wypróbuję,
Martynka mówi :
Wspaniały przepis! Idealny dla mnie 🙂
AniaTe mówi :
Najlepszy! Uwielbiam ten chlebek <3
Ubicie jajka na pianę powoduje, że chlebek jest bardziej puszysty 🙂