13 lipca 2015

Ciasto z nektarynkami

Będąc na zakupach zauważyłem, że trwa właśnie sezon na nektarynki. Nie musiałem się długo zastanawiać co z nimi zrobić, ponieważ już jakiś czas zbierałem się do przygotowania ciasta z wykorzystaniem tych owoców. Ciasto wyszło bardzo smaczne, dlatego polecam sprawdzić ten przepis, póki można dostać świeże nektarynki w atrakcyjnej cenie. Dostaniemy je praktycznie w każdym markecie lub odwiedzając lokalny targ. Dodatkowym urokiem jest krem na bazie serka mascarpone, który sprawdza się w każdej sytuacji.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki (1 szklanka)
200 g cukru (1 szklanka)
125 ml mleka (1/2 szklanki)
100 g miękkiego masła (1/2 kostki)
1 łyżka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie)
2 jajka
3 nektarynki

Krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
150 g migdałów w płatkach
2 nektarynki

Przygotowanie

Ciasto:

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłem tym razem formy w kształcie serca, jednak można użyć tradycyjnej o rozmiarze ~30×20 cm. Nektarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki oczywiście pozbywając się przy okazji pestki. Cukier, cukier waniliowy, jajka oraz masło ucieramy razem za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę, a na jego wierzchu układamy pokrojone nektarynki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170oC z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 180oC) przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

Krem:

Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy. Warto spróbować kremu i jak coś dodać więcej cukru pudru. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Tak przygotowany krem nakładamy równomiernie na upieczone wcześniej, wystudzone ciasto.

Dekoracja:

Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Posypujemy ciasto na przemian migdałami i nektarynkami.

Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

ciasto z nektarynkami
image-532

5/5 - (4 votes)