
Prosty przepis, dzięki któremu zrobimy sernik na zimno. Jak sama nazwa wskazuje nie wymaga on pieczenia, robi się go szybko i przyjemnie. Niestety trochę czasu musi spędzić w lodówce, żeby odpowiednio stężał. W mojej wersji „cytrusowej” użyłem galaretki cytrynowej i pomarańczowej oraz mandarynek. Można oczywiście użyć innych owoców, jak i galaretek. Sernik na zimno smakuje praktycznie każdemu, kto go próbował. Gorąco polecam! Dodatkowym atutem jest to, że prezentuje się rewelacyjnie.
Składniki
Paczka biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe (ja użyłem danio 4×140 g)
Łyżeczka żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
Mandarynki lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie
Na dół foremki układamy biszkopty. Do miski dodajemy serki homogenizowane. W 1/4 szklance gorącej wody rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny i galaretkę cytrynową. Gdy się rozpuści dodajemy wszystko do serków i mieszamy dokładnie mikserem. Całość wlewamy do foremki i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny, aż nasz sernik stężeje. W między czasie warto przygotować galaretkę pomarańczową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyciągamy sernik z lodówki, układamy z mandarynek nasz wzorek (warto je delikatnie docisnąć, żeby nie wypłynęły na wierzch, gdy dodamy galaretkę) i całość zalewamy tężejącą galaretką. Całość odkładamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki.