
Drugie podejście do deseru z nasionami chia i kolejny raz jestem bardzo zadowolony. Tym razem postanowiłem udekorować je borówkami oraz jagodami goji, które mają wysoką zawartość witaminy A i E, sporo błonnika i są świetnym źródłem żelaza. Deser ma tylko 223 kcal, więc nie trzeba martwić się o to, że pójdzie „w boczki”. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że dzięki wykorzystaniu mleka sojowego deser nie zawiera laktozy, więc można go podać osobie, która nie toleruje cukru mlecznego.
Składniki
200 ml mleka sojowego
2 łyżki nasion chia
50 g borówek amerykańskich
10 g jagód goji (suszonych)
Przygotowanie
Do miseczki wlewamy mleko sojowe i wsypujemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyciągnięciu z lodówki nasze mleko z nasionami przekładamy do szklanki, kieliszka lub miseczki. Na górze układamy borówki amerykańskie i suszone jagody goji.
Wartości odżywcze
Energia: | 223 kcal |
Białko: | 12 g |
Tłuszcz: | 10 g |
Węglowodany: | 17 g |
AniaGotuje mówi :
Śliczny deser!!!