
Mój pierwszy deser z nasionami chia. Miałem już okazję wcześniej spróbować innych deserów, które bardzo mi smakowały, dlatego prędzej czy później musiałem przygotować coś samodzielnie. O właściwościach popularnych nasion szałwii hiszpańskiej napisano już wiele. Warto jednak podkreślić że zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, wysokiej jakości białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz sporo błonnika. Dzięki takim właściwością pomagają przy walce z nadwagą, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, czy cukrzycy typu 2. Gorąco polecam spróbować deseru z chia wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji. Tych, którzy spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać. Niestety tym razem zdjęcia nie wyszły tak jak powinny ale zapewniam, że deser jest sam sobie nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny.
Składniki
1 mango
400 ml mleczka kokosowego (puszka)
100 ml mleka sojowego
3 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
Przygotowanie
3 łyżki nasion chia łączymy z mlekiem kokosowym, mlekiem sojowym oraz łyżką miodu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej jeszcze dłużej.
Mango dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i miksujemy.
Do szklanek dodajemy masę melonową oraz masę z nasionami chia, tworząc warstwy. Ilość warstw dowolna, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Na koniec można udekorować deser np. wiórkami kokosowymi, migdałami, orzechami, kawałkami mango.
Wartości odżywcze
1 porcja | 3 porcje (całość) | |
---|---|---|
Energia: | 437 kcal | 1310 kcal |
Białko: | 6 g | 17,9 g |
Tłuszcz: | 28 g | 83,9 g |
Węglowodany: | 39,7 g | 119,1 g |
porka mówi :
Zamówiłam chia i nie mogę doczekać się ich wykorzystania w kuchni 🙂
Łukasz mówi :
Uwielbiam! Odkąd kilka lat temu odkryłem nasiona chia, to taki deser gości u mnie bardzo często w przeróżnych kombinacjach, ale wersję z mango lubię chyba właśnie najbardziej 😉