
Świetny deser, który przygotujemy w błyskawicznym tempie. Można go podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Przygotowana przeze mnie wersja nie zawiera cukru, jeżeli jednak chcecie możecie go dodać do śmietany kremówki, jednak jest to zbędne, ze względu na słodkość banana. Podana liczba składników pozwoliła na stworzenie dwóch deserów w okrągłych szklankach.
Składniki
1 duży banan
Kiwi, 2 sztuki
Jogurt grecki (300g)
Płatki migdałowe
śmietanka kremówka 30% (50-70g)
Przygotowanie
Ściągamy skórkę z banana, kroimy go na drobno i rozdrabniamy widelcem (lub blenderem) w miseczce, aż do uzyskania jednolitej masy. Podobnie robimy z kiwi – obieramy i rozdrabniamy w osobnej miseczce. Do szklanki (lub wysokiego kieliszka) dajemy łyżkę jogurtu greckiego, masę bananową, ponownie łyżkę jogurtu greckiego, płatki migdałowe i masę kiwi. Śmietanę kremówkę ubijamy (jeżeli chcecie możecie dodać odrobinę cukru) i dekorujemy górę deseru. Na koniec możemy śmietankę posypać startą czekoladą, płatkami migdałów czy dodać do niej pokrojone drobno kawałki owoców.