28 marca 2015

Deser z truskawkami, serkiem mascarpone i granolą

Szybki deser z truskawkami oraz serkiem mascarpone, który świetnie dopasował się do owocowej granoli. Całość prezentuje się moim zdaniem bardzo dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Niestety nie jest to deser typu „fit”, ponieważ zawiera w sobie cukier. Z podanej ilości składników otrzymałem dwie porcje w pokalu 330 ml. Mimo tego, że na sezon truskawkowy musimy jeszcze trochę poczekać, to można je bez trudu dostać w większych sklepach.

Składniki

Serek mascarpone 250 g
500 g truskawek
Garść granoli
1 jajko
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru pudru

Opcjonalnie do ozdoby:
Bita śmietana

Przygotowanie

Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko od białka. Żółtko ubijamy z łyżeczką cukru pudru, następnie dodajemy do tego serek mascarpone i miksujemy. Białko ubijamy na sztywną pianę z łyżeczką cukru pudru, a następnie dodajemy do przygotowanej przez nas masy z serkiem mascarpone i miksujemy wszystko razem. W osobnej miseczce blendujemy truskawki z 2 łyżkami cukru pudru (może być też zwykły cukier). Warto spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru, w zależności od słodkości truskawek oraz tego jak słodkie desery lubimy. W 1/5 szklance gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny i dodajemy do masy truskawkowej. Do szklanki, pokala lub innego naczynia dodajemy masę z serkiem mascarpone, odrobinę granoli, masę truskawkową i wkładamy deser do lodówki na około 30 minut, aż żelatyna się zsiądzie. Następnie dodajemy granolę i ponownie masę z serkiem. Górę deseru możemy ozdobić bitą śmietaną oraz truskawką.

4/5 - (4 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.