
Szybki deser z wykorzystaniem winogron, galaretki i jogurtu naturalnego. Oczywiście można zrobić podobny deser z wykorzystaniem innych owoców i galaretki. Dla mnie główną zaletą takiego deseru jest to, żę nie zawiera cukru. Robi się go bardzo prosto ale trzeba mu poświęcić trochę czasu, ponieważ galaretka musi stężeć. Z podanych składników powstały dwa desery.
Składniki
2 jogurty naturalne
1 galaretka (w moim przypadku agrestowa)
Winogrona bezpestkowe (kilkanaście sztuk)
Przygotowanie
Do wysokiej szklanki dodajemy pierwszą warstwę – jogurt naturalny. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy aż wystygnie. Gdy będzie zimna delikatnie wlewamy ją do szklanki i wrzucamy kilka winogron. Gdy galaretka całkowicie stężeje na górę dajemy drugą warstwę jogurtu naturalnego, a na nim układamy dekoracyjnie winogrona.
Dorota mówi :
Dobry pomysł na coś lekkiego 🙂