21 kwietnia 2015

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i galaretką

Dziś na deser zaserwowałem tartę z truskawkami i serkiem mascarpone specjalnie dla mojej drugiej połówki. Uwielbia owoce i słodkie desery, więc nie musiałem się o nic martwić. Dodatkowo postanowiłem na górze wykorzystać galaretkę truskawkową, która świetnie dopasowała się do całości. Przygotowanie takiej tarty zajmuje trochę czasu ze względu na to, że ciasto musi odleżeć około godzinę w lodówce, jednak nie jest to zbytnio pracochłonny deser. Gorąco polecam, na pewno wkrótce pojawią się inne wariacje tart zarówno tych na słodko, jak i w formie bardziej obiadowej.

Składniki

Ciasto:
Pół kostki zimnego masła
Szklanka mąki
Szczypta soli
Szczypta cukru
Łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanka wody

Krem:
Kubeczek śmietany 30%
Serek mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Góra:
400 g truskawek
1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Zimne masło siekamy drobno nożem. Mąkę, łyżkę oliwy z oliwek (można użyć zwykłego oleju), posiekane masło, wodę, sól i cukier wrzucamy do miski, szybko wyrabiamy. Gdy będziemy robili to zbyt długo ciasto zacznie kleić się do rąk. Przygotowane w ten sposób ciasto (zwarta kula, kawałki masła mogą być zostać widoczne) wykładamy do naszej formy na tartę. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy naszą formę na tartę z ciastem z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia (można użyć śniadaniowego lub folii aluminiowej) i obciążamy np. grochem, fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez chwilę, aż całe nasze ciasto się odpowiednio zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smarujemy przygotowanym kremem upieczone ciasto na tartę i wygładzamy, aby powierzchnia była w miarę równa.

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i przecinamy na pół. Układamy z nich ozdobny wzorek – tutaj musimy wykazać się kreatywnością. Kolejnym krokiem jest przygotowanie galaretki truskawkowej według instrukcji na opakowaniu (u mnie 0,5 l gorącej wody i rozpuszczamy galaretkę). Gdy zacznie tężeć polewamy górę naszej tarty. Odkładamy całość do lodówki do całkowitego stężenia.

4.4/5 - (13 votes)

Komentarze

Komentarze są wyłączone.