
Szykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając wielkich umiejętności w kuchni. Satysfakcja z samodzielnie upieczonego tortu gwarantowana. Jest to dosyć tradycyjny przepis z kremem bazującym na maśle i margarynie. Wyszedł naprawdę smaczny. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował przygotować tortu samemu to nie ma się czego obawiać. Ilość składników pasuje idealnie do małej tortownicy o średnicy 19 cm. Jeżeli chcecie upiec większy tort możecie oczywiście przemnożyć liczbę składników np. razy dwa.
Składniki
Biszkopt:
3 jajka
90 g cukru
70 g mąki tortowej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml wódki
Krem:
2 jajka
4 łyżki cukru
16 g cukru wanilinowego
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
25 ml wódki
2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie)
Dekoracja:
Wiórki kokosowe
Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny)
Przygotowanie
Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche.
Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka i cukier miksujemy razem do momentu uzyskania dosyć gęstej masy. Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do ubitych jajek z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera i wszystko razem dokładnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C (z termoobiegiem 160°C) przez około 12 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
2 jajka, cukier oraz cukier wanilinowy miksujemy w misce, aż uzyskamy gęsty, jednolity krem. W osobnym pojemniku łączymy margarynę oraz masło i miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy stopniowo masę z jajek i cukru do masła i margaryny ciągle mieszając za pomocą miksera. Gdy nasz krem stanie się już dosyć gęsty dodajemy odrobinę wódki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki.
Biszkopt przecinamy na pół i obie części skrapiamy wódką. Następnie dolną warstwę smarujemy kremem. Na typ etapie możemy opcjonalnie do kremu dodać plastry ananasa z puszki pokrojone w drobną kosteczkę. Przykrywamy dolny biszkopt jego górną częścią i smarujemy kremem cały tort (boki oraz górę).
Finalna i chyba najfajniejsza część przygotowania tortu to jego dekorowanie. Na górnej części układamy owoce według naszego uznania, możemy także stworzyć ciekawe wzorki z kremu np. za pomocą rękawa cukierniczego. Boczną część tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.