
Będąc na zakupach zauważyłem mięso mielone i wpadłem na pewien pomysł. Dlaczego nie przygotować z tego mięsa szaszłyków na obiad? Choć ogólnie nie jestem zwolennikiem kupowania mięsa mielonego to stwierdziłem, że jednorazowy zakup już zmielonego mięsa nie zniszczy mojego zdrowia. Tak więc powstały szaszłyki z mięsa mielonego, które muszę przyznać smakowały bardzo dobrze. Z 500 g mięsa udało się przygotować 6 szaszłyków o wielkości widocznej na zdjęciu. Do tego miks sałat, pomidor, ogórek zielony i frytki. Obiad nieco przypomina dania serwowane, w niektórych kebabach, a jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
Składniki
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa)
Olej do natłuszczenia patelni
Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk)
Przygotowanie
Mięso mielone, jajko i bułkę tartą połącz ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będzie ona zbyt lepka dodaj odrobinę bułki tartej. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podziel powstałą masę na 6 równych części i z każdej uformuj „kiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces natłuszczania) przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki, tak, aby były dobrze przygotowane z każdej strony.
Podawaj na ciepło z miksem sałat, frytkami i ulubionymi warzywami (np. pomidor, ogórek zielony). Do szaszłyków z mięsa mielonego świetnie pasuje dip czosnkowy lub ketchup.
Kuchnia MagdaLeny mówi :
Ale smakołyki 🙂
maggi79 mówi :
robiłam 2 dni temu mielone i szukałam jakiejś inspiracji by coś zmienić, szkoda że dopiero dziś znalazłam- ciekawe propozycja, – wypróbuję następnym razem:)
pozdrawiam
Maggi79
Alicja- Czary w kuchni mówi :
Pyszna propozycja obiadowa:)
An@Mari mówi :
wygląda świetnie 🙂