19 maja 2015

Szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami i czerwoną cebulą

Szaszłyki to chyba jedna z najprostszych potraw, którą można przygotować w parę minut. Możemy na patyczki nabić praktycznie wszystko i w dowolny sposób łączyć składniki. Na dzisiejszy obiad wykorzystałem niezawodną w każdym przypadku pierś z kurczaka, główki pieczarek oraz czerwoną cebulę. Oczywiście polecam przygotować szaszłyki na grillu ale gdy pogoda nie dopisuje można użyć patelni grillowej lub piekarnika.

Składniki

Pierś z kurczaka
Pieczarki
Czerwona cebula
Przyprawa do kurczaka

Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w kosteczki i przyprawiamy dowolnie. Ja tym razem poszedłem na łatwiznę i użyłem gotowej przyprawy do kurczaka. Cebulę kroimy w szerokie półplasterki. Główki pieczarek obieramy. Wszystkie składniki nabijamy w dowolnej kolejności na patyczki. Grillujemy obracając do momentu, aż pierś z kurczaka będzie dobrze wysmażona z każdej strony.

5/5 - (3 votes)