19 października 2016

Chipsy z jarmużu

Co zrobić jak masz ochotę na zdrową przekąskę? Chipsy z jarmużu! Kilka minut w piekarniku i możesz jeść. Potrzebujesz tylko jarmuż, oliwę z oliwek i ulubione przyprawy. Osobiście polecam połączenie słodkiej i ostrej papryki lub czosnek granulowany. Podczas pieczenia chipsów w piekarniku trzeba być dosyć czujnym, aby ich nie spalić. Jest to także fajna przekąska dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej i wielu innych. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować chipsów z jarmużu – gorąco polecam.

Składniki

100 g jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek

Ulubione przyprawy np.
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta soli

Przygotowanie

Jarmuż umyj pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym (możesz także kupić już umyty jarmuż). Odetnij twarde części (łodygi). Oliwę z oliwek wymieszaj wraz z ulubionymi przyprawami.

Jarmuż oraz przygotowane przyprawy z oliwą wymieszaj dokładnie ze sobą w misce.

Piecz przygotowany jarmuż na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez około 6-8 minut.

3.4/5 - (5 votes)