
Popularny tatar znany także jako befsztyk tatarski to świetna przystawka, która często pojawia się na polskich stołach. Świetnie pasuje jako zakąska do wódki. Nie wszyscy za nim przepadają ale ma też spore grono swoich fanów. Głównym elementem jest oczywiście mięso wołowe, które musi być świeże i chude. Najlepiej sprawdza się polędwica i ligawa. Swojego smaku nabiera w połączeniu z dodatkami, które także są ważnym składnikiem tej przystawki.
Składniki
300 g świeżego mięsa wołowego, najlepiej polędwica lub ligawa
Łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1 jajko
Dodatki
Z pewnością przygotowanie samego befsztyka tatarskiego kończy się na dobraniu odpowiednich dodatków. Poniżej wrzucam kilka przykładowych opcji, które możemy podać na talerzyku z naszym tatarem. Warto je pokroić w drobną kosteczkę, a każdy z gości wybierze odpowiedni dla siebie.
Cebula
Szalotka
Kapary
Ogórki korniszony
Ogórki kiszone
Grzybki marynowane
Oliwki
Rzodkiewki
Szczypiorek
Papryka
Przygotowanie
Naszą wołowinę oczyszczamy dokładnie, a następnie mielimy lub bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Na tym etapie możemy także dodać np. pieprz cayenne, ostrą paprykę lub inne przyprawy, które lubimy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzyku formujemy tatar w wybranym przez siebie kształcie. Najczęściej podawany jest w okrągłej postaci. Na górze formujemy mały dołek, do którego następnie układamy surowe żółtko. Pamiętaj, aby wcześniej sparzyć jajko (zanurzamy je na 10-15 sekund we wrzątku), dzięki czemu pozbędziemy się ewentualnych bakterii salmonelli z powierzchni skorupki.
Wszystkie dodatki pokrój w drobną kostkę i ułóż obok befsztyka tatarskiego.
Kielnik M mówi :
Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.